Magazin
15804 ogledov

Hrvati besnijo zaradi drugega mesta: "Oropali so nas!"

Baby Lasagna Evrovizija Profimedia
Na Hrvaškem vlada globoko razočaranje, potem ko je bil njihov Baby Lasagna favorit na stavnicah za zmago na Evroviziji, na koncu pa je zasedel "le" drugo mesto.

Hrvaški predstavnik na tekmovanju za pesem Evrovizije Baby Lasagna je več tednov kraljeval povsem na vrhu stavnic, ki so napovedovale zmago njegovi pesmi Rim Tim Tagi Dim. O zmagi v nekem trenutku ni dvomil skoraj nihče, temu primerno se je krepilo tudi vzdušje pričakovanja pri južnih sosedih, v katerega so se vključile tudi državne institucije.

Pričakovanje je v finalnem večeru doživelo vrhunec z javnimi prireditvami in zbiranjem množic na prostem pred velikimi zasloni. 

"Dobro smo igrali, vendar nas je sodnik zaj ..."

Baby Lasagna je po koncu glasovanja v finalu dosegel skupaj 547 točk od žirije tekmovanja in gledalcev, kar pa je bilo premalo, zmage se je s 591 točkami veselil švicarski predstavnik Nemo s pesmijo The Code. 

Hrvaško žre predvsem dejstvo, da je Baby Lasagna dobil največ točk s strani gledalcev in poslušalcev, precej slabše pa se je odrezal pri strokovni žiriji, ki je njegov nastop nagradila z občutno manj točkami kot pa Švicarja. To je na koncu naredilo ključno razliko, saj bi v primeru, da bi veljali samo glasovi gledalcev, Hrvaška imela zmagovalca Evrovizije. 

Baby Lasagna Evrovizija | Avtor: Profimedia Profimedia
Baby Lasagna Evrovizija | Avtor: Profimedia Profimedia

Dan kasneje se hrvaški mediji ukvarjajo z vprašanjem in preračunavanjem, kako so jim ukradli zmago. Izpostavljajo dejstvo, da je Baby Lasagna prejel največje število 12 točk samo od dveh žirij, med njimi zanimivo srbske. Gledalci pa so kar v devetih različnih državah ocenili nastop Marka Purišića iz Umaga kot najboljšega. Tudi glasovalci v Sloveniji so mu namenili 12 točk, žirija pa šest. Hrvaška je v telefonskem glasovanju prejela točke od čisto vseh 37 držav v tekmovanju, medtem ko je Švica na drugi strani samo v enem primeru (Ukrajina) prejela 12 točk od gledalcev.  

Tudi Baby Lasagna se je na omrežju X odzval z besedami: "Dobro smo igrali, vendar nas je sodnik zaj..." Kasneje je v pogovoru za televizijo izpostavil zadovoljstvo nad doseženim in spomnil, da na njegove koncerte prihaja občinstvo, ne pa žirija. Po glasovanju televotinga bi bila Hrvaška na prvem mestu opred Izraelom, še enim velikim poražencem večera, ter Ukrajino na tretjem mestu.

Seveda pa ostaja najbolj pestro na družabnih omrežjih, kjer se vrstijo takšni in drugačni komentarji na točke, ki so jih Hrvaški podelile druge države.

- "Hrvati, nekdo nas sabotira, ampak ne Srbi."

-"Čehi so nam dali dve točki. Pa naj jih gorska reševalna še naprej rešuje po Velebitu ..."

- "In zdaj pojdite na morje v Švico, marš"

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 36
  • Idioti 22:28 14.maj 2024.

    Kdo je lopov , Hrvati sami . Njihova predsednica je iz tujine glasovala 40x in se s tem še hvalila na JT !! Glasovala pa ni zaradi dobre pesmi ampak iz nacionalizma , sedaj se pa še hvali s tem ! Ukinite EUV !

  • Kmodri_ 14:47 13.maj 2024.

    Škoda, da niso pustili Putlerju nastopiti. Na oder bi prišel v opravi carja Velikega s krono na glavi. Potem bi sedel za klavir in odpel kako rad ima Rusijo in Evropo. Na koncu nastopa bi še zapel, da mu srce ...prikaži več bije za EU! Občinstvo bi stoje aplavdiralo. Zmaga bi šla v Rusijo in potem bi ves srčen Putler umaknil vojsko iz Ukrajine, saj bi ga priznala Evropa za Carja! Neprecenljivo!

  • atamama 17:11 12.maj 2024.

    Katera pa je bila ruska skladba? (glede na apolitičnost in vse našteto pri diskvalifikaciji Nizozemca)

Sorodne novice